Malala: Den rette modtager af Sakharov-prisen

Den International Sakharov Committee mener:

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

Den Internationale Sakharov Komité bifalder uden forbehold at Europa-Parlamentet har givet Malala Yousafzai Sakharov-prisen i 2013. Malala er en værdig prismodtager på grund af hendes modige forsvar for retten til uddannelse, klart bedre end f. eks. den kontroversielle Edward Snowden. På trods af modvilje, trusler og senest et mordforsøg fra islamister fortsætter hun med at arbejde som dissident mod den islamiske overmagt. Det er passende og rigtigt at give hende Sakharov-prisen.

Man kan godt forstå at Taliban ønsker at standse og forhindre kvinders uddannelse, for uddannede kvinder er frie kvinder, der er i stand til at træffe beslutninger selv, bidrage til samfundet og leve uden kontrol fra deres familier eller ægtefæller. Kvinders ligestilling, deres ret til at bestemme over egen krop og deres mulighed for at bidrage til samfundet er nødvendige forudsætninger for at samfund kan udvikle sig fredeligt i retning af velstand og lykke. Hvis moderne uddannelse sejrer over reaktionære religiøse dogmer ville gøre Taliban og andre islamistiske bevægelser overflødige og magtesløse, og give almindelige borgere frihed til at tænke og tale frit.

Malala blev ikke verdensberømt fra dag til dag. Allerede i 2008, da hun var blot 11 år gammel, gav hun en tale i Peshawar Press Club, hvor hun blandt andet spurgte: ”Hvor våger Taleban tage min ret til uddannelse fra mig”? Det gav en del pressedækning, og megen modvilje i Swat-dalen, hvor Taliban bruger brutale midler til at holde lokalbefolkningen fast i et islamisk styre.

BBCs Urdu-afdeling var interesseret i at høre fra almindelige mennesker i dalen, og efter mange forespørgsler accepterede Malala og hendes far at rapportere om hændelser og forhold i området. Af sikkerhedsgrunde skete det under psedonymet Gul Makai. Hendes blog, der løb fra januar til marts 2009, rapporterede dagligt om Taliban og deres aktiviteter, for eksempel at de lukkede alle skoler for piger (Wikipedia):

Efter lukningerne fortsatte Taliban med at ødelægge skoler i området. Fem dage senere skrev Yousafzai på sin blog at hun fortsat læste til eksamen: “Årets eksamen ligger efter ferien, men de kan kun afholdes, hvis Taliban giver piger lov til at gå i skole. Vi blev bedt om at læse bestemte kapitler til eksamen, men jeg har ikke lyst til at læse.”[22]

Da Malala blev teenager fortsatte hun med at tale offentligt i forsvar for kvinders ret til uddannelse. Det gjorde Taliban så vred at de besluttede sig for at løse problemet ved at tage hendes liv, en opgave som den lokale Radio Mullah tog på sig, og sende et hold attentatmænd efter hende. Men som bekendt slog radiostationens mordforsøg fejl, skuddet på en meters afstand sårede nok Malala, men slog hende ikke ihjel. Hun blev sendt til behandling i Storbritannien og er nu rask igen.

Og Malala ville hellere dø end holde kæft. Den ubetingede opbakning i hjemlandet Pakistan varede kun et par dage, men den internationale anerkendelse var hurtig og omfattende. Det førte til en stribe interviews, TV-optrædender og møder på højt niveau, herunder med USAs præsident og en tale til FNs Generalforsamling, hvor hun blandt andet talte om:

Retten til at leve i fred.
Retten til værdig behandling.
Retten til lige muligheder.
Retten til uddannelse.

Uanset at hun startede sin tale med den obligatoriske lovprisning af Allah, er hendes fortsatte arbejde for kvinders rettigheder i konflikt med fundamentalistisk islam, så hun sætter livet på spil hver eneste gang hun taler for kvinders ret til uddannelse, for ikke-vold og lige muligheder for alle.

Det er et dybtfølt håb hos den Internationale Sakharov Komité at Malalas eksempel vil inspirere tusinder af andre, så de også vil få mod til at stå fast på menneskers umistelige rettigheder, friheden til at erhverve viden og lige ret for alle. Og fortsætter Malala dette arbejde, skulle der være gode muligheder for at hun en dag får Nobels Fredspris, som dette Ghandi-inspirerede øjeblik på Jon Stewart Show viser:

Studieværten Jon Stewart spurgte, hvad hun ville gøre hvis hun en dag igen bliver konfronteret af sine modstander, og Malala svarede, at hun ikke ville bruge vold:
“Hvis du slår en Taliban-kriger er der ingen forskel på dig og Taliban. Du må ikke behandle andre ondskabsfuldt … Du må bekæmpe de andre med fred og dialog, og med uddannelse.
“Jeg ville forklare hvor vigtigt det er at få en uddannelse, og at jeg også ville ønske at dine børn bliver uddannede. Det er hvad jeg har at sige dig”, forestillede hun sig at sige til sin angriber, før hun tilføjede: “Nu kan du gøre, hvad du vil.”

Det bør tilføjes, at ideologisk og fysisk nedkæmpelse af Taliban er vigtig for at beskytte Malala og hendes arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *